Een hart onder de riem steken

Heb je het gemerkt?

De energie van nu werkt zo totaal anders dan recent nog tot in 2019. Het gevoel is anders, de stroming is anders en processen werken anders.
Waar het voorheen vaak nog hard innerlijk werken was, mag het nu juist vanuit ontspanning, gerichte focus (en in het nu zijn) en een dieper laten binnenkomen in het gevoel. Dat laatste vooral gaat steeds makkelijker.
Heel veel oude manieren van groei werken nog maar mondjesmaat of niet meer.
Steeds sneller zijn energetische ingesleten patronen en reacties om te keren en hoewel het soms even ‘zoeken’ is naar een nieuwe manier van omgang met, lukt dat steeds sneller.

Natuurlijk gaan groeiprocessen in de versnelling door. Met regelmaat worden er oude patronen, gedragingen of overtuigingen onder je neus gewreven om te bekijken (bewustworden), bij te stellen of te herzien.
Natuurlijk kan de veelheid en snelheid waarmee processen voorbij razen nog best heel erg veel of overprikkelend zijn. Maar he, merk eens op hoeveel steviger je eigenlijk al staat. Wat je al bemeesterd hebt en hoe je al gegroeid bent.

Soms is het goed om eens terug te kijken om te zien dat alles wat je eerder voor je kiezen kreeg veel zwaarder of moeizamer getransformeerd kon worden
Je was er veel langer mee bezig dan nu. En misschien zijn je processen nu zelfs wel uitdagender dan ooit. Maar lukt het je al steeds beter om bij je zelf te blijven (of er sneller in terug te keren). Lukt het steeds beter om niet van innerlijke confrontaties weg te gaan, maar in je gronding te blijven. Heb je intussen geleerd om een stuk meer liefde voor je zelf te integreren en lijkt de omgang met je processen daardoor meer verzacht. Of om niet meegesleurd te worden door emoties en gedachten, en blijf je al meer in je midden.

Kortom, we zijn al door heel veel groei heen bewogen en daar mogen we best eens bij stil staan. Dat laat ook helderder zien waar je nu al staat.

Sommige processen die al geïntegreerd zijn, zijn al zo ‘het nieuwe normaal’ geworden. Het is mens-eigen om dat waar we geen last meer van ondervinden simpelweg te vergeten. Denk maar eens aan een wondje. Wanneer je deze hebt wordt je er telkens mee geconfronteerd. Elke aanraking doet zeer en confronteert je met het feit dat er een wond zit. Zodra de meest pijnlijke ervaring voorbij is, het wondje begint te helen, vergeten we simpelweg dat we daar zo’n last van hadden.

Dat is mens-eigen en geldt evengoed voor innerlijke wonden. Zodra ze geheeld zijn vergeten we ‘waar we vandaan zijn gekomen’. En zo nu en dan kan het waardevol zijn om daarop terug te kijken.
Dan zie je pas echt je groei. Dan word je bewuster wat je al ‘doorstaan’ hebt en hoe je al vele lastige thema’s overwonnen hebt.
Dat bekrachtigd, bemoedigt en relativeert. Want het laat je ook zien dat elk proces ’tijdelijk’ is, hoe lang tijdelijk ook maar mag duren.

Dat wat ooit zo groot was, wat zo nadrukkelijk in je leven aanwezig was ( als proces, pijn, worsteling of wat dan ook), dat wat nooit meer weg leek te gaan, heeft allemaal een plek in je gevonden en heeft je groter, sterker, heler en bewuster gemaakt of heeft gezorgd voor meer (levens) ervaring. Alles heeft zo een waarde.

Met andere woorden: kijk eens met andere ogen naar je Zelf. Waar kom je vandaan en hoe wandel je nu door jouw levenspad? Merk je de verschillen op? Zie je je groei?
Kun je misschien daardoor ook wat liever, minder veeleisend en zachter voor jezelf zijn?
Je bent hartstikke goed op weg, vertrouw dat nu maar eens echt!

Je mag ook relativeren, we doen op elk moment ons allerbeste best om er iets moois van te maken, en van daaruit groeien we. Soms met vallen en opstaan, maar dat hoort erbij. Zie de humor er van in. Het is allemaal deel van het spel dat Leven heet!!
En je speelt het op je best!

© Willemien Timmer, 12-2-2020