Verzorging van Kristallen

Apofyliet kristal

Wanneer je samenwerkt met kristallen (voor welke doeleinden dan ook) dan is het van groot belang dat je je kristal geregeld reinigt en oplaad. We kunnen niet enkel ‘nemen’ van het kristal en er niks voor terug geven. Wanneer we gebruik maken van de dienstbaarheid van kristallen komt er een aspect van verzorging bij kijken. Dit is 1 van de taken die de mensheid zich weer moet gaan realiseren voor de Nieuwe Tijd. En dat aspect betekend respect en verantwoordelijkheidsgevoel.
Een kristal kan niet eindeloos voor je werken wanneer het nooit gelegenheid krijgt om zichzelf weer op te laden. Uiteindelijk zul je dan het kristal ‘leeg zuigen’ en zal het stuk gaan. En dat is juist niet de bedoeling.
We mogen weer leren in wederzijds respect met elkaar om te gaan, en daar hoort verantwoordelijkheid en verzorging voor je kristal bij.
Wanneer een kristal in jouw energie werkt kan het veel afvalenergie of processen los maken, en delen daarvan kunnen in je kristal trekken, of kunnen het kristal van z’n kracht ontdoen. Het is daarom belangrijk, zeker wanneer een kristal hard voor je werkt, het geregeld te ontladen van jouw afval en spannings energieën, en het daarna weer opnieuw op te laden, zodat het z’n werk ook voor je kan blijven doen. Hieronder volgen enkele mogelijkheden om je kristallen te ontladen, te reinigen en op te laden.
Het kan echter zijn dat het je toch een keer gebeurd dat een kristal leeg of stuk is gegaan. Het kan zijn dat het kristal dan wolkjes van binnen vertoont, scheurtjes krijgt, dof wordt of zelfs uit elkaar knapt. Bij sommige kristallen zie je niet (uiterlijk) dat ze leeg of bijna leeg zijn een kun je het alleen aan het kristal voelen.

Een steen die leeg/ uitgeput/ stuk is, kan op verschillende manieren leeg zijn:
*Energetisch leeg: Het heeft geen Lichtkracht meer.
*Fysiek leeg: Het heeft geen mineralen meer of te weinig.

Mocht een kristal toch leeg zijn (het kan je een keer gebeuren in een onbewaakt moment), geef dan in een liefdevol en dankbaar ‘bedankje’ het kristal terug aan Moeder Aarde. Je kunt het kristal begraven in je tuin of in het park. Maar je kunt het ook bij 1 van je planten in de pot leggen, wanneer het bijna leeg is en besteed er af en toe liefdevol aandacht aan, als aan een ziek kind. Misschien kan het kristal niks meer voor jou betekenen, maar jij nog wel voor het kristal. Sommige kristallen hebben letterlijk van jou healing nodig, en niet andersom.
Als een steen leeg is of ontladen moet worden merk je dit vaak al, doordat je (onbewust) het kristal niet meer oppakt. Soms kun je kristallen ook ‘horen’ roepen dat ze gereinigd moeten worden. Dit voel je dan eigenlijk van het kristal aan.
Vaak is het zo dat kleine(re) kristallen vaker gereinigd moeten worden dan grote(re).
Het is belangrijk om kristallen die (bijna) leeg zijn toch goed te reinigen, omdat ze anders verstorend kunnen gaan werken, wanneer ze nog wel in bijvoorbeeld je kamer liggen. Beter is het dan ook om (bijna) lege kristallen in een afgesloten doosje of zakje te bewaren.
Een goede zorg is zeer belangrijk, omdat een kristal werkelijk je ‘maatje’ kan worden.
Wil je er het meeste (en langste) plezier van hebben, dan mag je er ook de verantwoordelijkheid van zorg voor op je nemen!!!!

cluster

Het ontladen/reinigen van kristallen

Je kunt kristallen van afval- of zware energieën ontladen op verschillende manieren:

*Leg de kristallen gedurende enkele uren in een bakje water of houd ze een poosje onder de stromende kraan, waarbij je visualiseert dat alle zware energie er af spoelt.

*Leg de kristallen in een bakje aarde gedurende enkele uren.

*Channel Kristallijne Licht in het kristal en vraag het om alle zwaarte los te laten in dit Oorspronkelijke Licht. (Voor hen die hier niet bekend mee zijn of weinig ervaring mee hebben, raad ik aan 1 van bovenstaande manieren te gebruiken, omdat je dan zeker weet dat je de kristallen goed zuivert).

*Sommige mensen leggen kristallen in een bakje zeezout gedurende enkele uren. (Gooi na het ontladen het zout weg.) Ik gebruik deze methode echter nooit omdat het zout voor veel kristallen erg agressief is.

Belangrijk aandachtspunt: Sommige kristallen kunnen dof worden in water doordat ze veel kalk in zich dragen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: seleniet, chrysocolla en celestien.

kristallen

Het opladen van kristallen

Om de kristallen weer van nieuw Licht en nieuwe energie te voorzien is het belangrijk om ze na het reinigen weer goed op te laden. Dit kun je op de volgende manieren doen:

*Leg het kristal gedurende enkele uren (buiten) in de volle zon. Sommige kristallen echter liggen liever in het maan licht. Vraag of voel aan je kristal waar het de voorkeur voor heeft. (Als je er niet uit komt, leg het dan maar gewoon in de zon neer, dat is altijd prima).

*Leg het kristal op een grote cluster van bijvoorbeeld bergkristal of amethist. Sommige kristallen geven hier de voorkeur aan. En een grote cluster kan dit meestal ‘wel trekken’.

Belangrijk aandachtspunt: Sommige kristallen kunnen (lichter) verkleuren in de zon.
Bijvoorbeeld: amethist, rozenkwarts, fluoriet, ‘dichte’ celestien.

De uitgebreide schoonmaak procedure:
Om een kristal een grondige schoonmaak beurt te geven kun je het beste gebruik maken van de uitgebreide schoonmaak, deze houdt in:
Leg het kristal 3 dagen in koud water. Ververs dit water elke dag. Haal dan het kristal 3 keer door een kaarsvlam heen. En leg het daarna 3 dagen in een potje met aarde. Het kristal kan zich door deze procedure grotendeels herstellen dankzij de elementen water, vuur en aarde, waaruit hij ontstaan is. Tussendoor of na deze reiniging kun je de kristallen nog een periode in de zon of in het maanlicht leggen, om ze extra op te laden.

Belangrijk aandachtspunt: Barnsteen moet je niet door vuur (vlam) heen halen, want deze kan smelten omdat het ontstaan is uit harsen.

© Willemien Timmer, 5 september 2004